Sosyoloji Bölümü

Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans Programimiz Açildi!

27/12/2021 11:09:45 - 06/07/2022 11:09:45 - 2159 Okunma

Kırklareli Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans Programı

 

Türkiye’deki sosyoloji yüksek lisans programlarının büyük bir bölümü genel sosyoloji programları olup ihtisaslaşmış, belli bir odağı olan programlar oldukça sınırlıdır. 

Kırklareli Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans Programı “gıda ve yemek sosyolojisi” odaklı ilk sosyoloji yüksek lisans programıdır. Bunun oldukça önemli bir gerekçesi bulunmaktadır. Kırklareli Üniversitesi 23.01.2020 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından koordine edilen ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile birlikte eşgüdüm hâlinde yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” programı kapsamında “GIDA” odak alanında ihtisaslaşacak yükseköğretim kurumu olarak belirlenmiştir. Programın amacı olarak da Kırklareli Üniversitesinin bölgeye katkı sağlayarak öncelikle GIDA alanında rekabet gücünün geliştirilmesi, Üniversitenin bölge ile bütünleşmesinin sağlanması, bölgenin sürdürülebilir kalkınması, katma değeri yüksek çıktılar elde edilmesi, nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi, bölgede rekabet gücü artışı, üretimde ve pazarlamada teknolojinin etkin kullanımı, istihdam artışı, tanınırlık yönünde çözüm sunan projelerin desteklenmesi olarak açıklanmıştır. Ayrıca gıda güvenliği ve gıda üretimi, sağlıklı beslenme gibi alanlar YÖK’ün 100/2000 bursları kapsamında öncelikli alanlar olarak da tanımlanmıştır.  

Kırklareli Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans Programı da bu çerçeveden hareket edilerek açılmıştır. Bölümün eğitim programında “Tarım, Gıda ve Beslenme Sosyolojisi” ve “Yemek, Kültür ve Toplum” gibi doğrudan gıda/yemek konusuna odaklanan derslerin yanında “Kırda Toplumsal Yapılar”, “Sanayi ve Üretim Sosyolojisi” ve “Tüketim Kültürü” gibi gıda/yemek sosyolojisi ile ilişkili dersler yer almaktadır. Bu çerçevenin yanında “Toplumsal Değişme Kuramları”, “Türkiye'nin Toplumsal Yapısı ve Değişimi”, “Çağdaş Toplumsal Tabakalaşma” ile “Göç ve Kentleşme” gibi derslerde de Türkiye’de gıda üretim süreçlerini etkileyen genel sosyolojik süreçler ele alınacaktır. Yüksek Lisans Eğitim Programına buradan ulaşabilirsiniz. 

Program ayrıca Türkiye’de sosyoloji bölümlerinin son dönem genel eğilimlerine uygun olarak saha çalışmalarının yapılmasını özendirmek etmek üzere araştırma yöntemleri ve tekniklerine de yer ayırmıştır. 

Kırklareli Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans Pro ramı, bu çerçevede, öğrencilerine dünyada ve Türkiye’de sosyolojik kuramlardaki ve yöntemlerdeki güncel konuları öğrenebilecekleri, toplumsal alan ile sosyolojik kurumlar arasındaki etkileşimi kavrayacakları ve bunun yanı sıra gıda/yemek sosyolojisi konusunda uzmanlaşacakları bir akademik ve entelektüel ortam sağlayacak ilk programdır. 

Kırklareli Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans Programında “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi” kapsamında yürütülen çeşitli projeler bulunmaktadır. Yüksek lisans öğrencileri bu projelerde bursiyer araştırmacı olarak yer alma imkânına sahip olacaklardır. Bunun dışında Kırklareli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi, Sosyoloji Yüksek Lisans Programında yürütülecek gıda odaklı tez konularını maddi olarak destekleyecektir. 

 

Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim takvimi üzerinden başvuru tarihlerini not edebilirsiniz. 

Başvuru takvimi: Microsoft Word - 2022-2023 Lisansüstü Akademik Takvimi (2).docx (klu.edu.tr)

Bilim Sınavı Okuma Listesi

KLU yüksek lisans sosyoloj duyuru

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.